Bæredygtige tryksager: Sådan undgår du at blive snydt

Alle vil være grønne.

Forbrugere kræver oftere og oftere bæredygtige produkter, og dermed er bæredygtighed blevet populært i alles markedsføring. 

Der opstår et problem, når virksomhederne markedsfører sig selv eller deres produkter som mere miljøvenlige og bæredygtige end de egentlig er. Det er dét, man kalder “greenwashing”, eller grønvask.

Hvornår er et produkt bæredygtigt?

På trods af at de fleste af os forbinder ordet bæredygtig med miljøvenlig, er der faktisk tre dimensioner af bæredygtighed:

  • Social bæredygtighed
  • Økonomisk bæredygtighed
  • Miljømæssig bæredygtighed

For at et produkt må kaldes bæredygtigt, skal alle tre dimensioner være taget i betragtning på en måde, der imødekommer de nuværende generationers behov uden at bringe fremtidige generationers evne til at opfylde deres behov i fare (Bruntland Comission Report, 1987).

Derfor findes der faktisk meget få varer, der kan betegnes som bæredygtige. Alene af den grund, bør du altid være kritisk, når du bliver mødt af denne type påstande.

(kilde: Tænk - Greenwashing)

Man må ikke kalde et produkt bæredygtigt, bare fordi det skader miljøet mindre end nogle af alternativerne.

Figur lånt af Spotlight Rapport 2021
Kunne du tænke dig rådgivning ift. valg af materialer, produktionsform eller efterbehandlinger, 
der kan minimere din tryksags klima- og miljøpåvirkning? 
Kontakt en rådgiver

Findes der bæredygtige tryksager?

Hos Ecograf mener vi ikke, at der findes bæredygtige tryksager. Det er fordi:

  1. Der findes ikke en officiel og troværdig definition af, hvad en bæredygtig tryksag skal være (så det er trykkerierne selv, der vurderer deres eget produkt).

  2. Bæredygtighed handler om mere end miljømærker og CSR.

  3. Når vi snakker klima og miljø er det vigtigt at huske, at der vil altid være et ressourceforbrug og CO2-udledninger tilknyttet produktionen af enhver tryksag. 

De gode nyheder er, at man kan tage hensyn til bæredygtighed under designet og produktionen af tryksager på flere forskellige måder, der bl.a. kan reducere en tryksags CO2-aftryk, optimere ressourceforbruget eller sikre tryksagens genanvendelsesevne.

Hvor meget, der skal til, for at tryksagen kan kaldes bæredygtig, er der ikke nogen, der ved.

Hvordan undgår du at blive snydt af grønvask (greenwashing)?

Greenwashing kan være meget svært at gennemskue. Vil du virkelig gøre en forskel for jorden og samfundet med dine valg, så vær opmærksom på:

  • Visse farvepaletter og materialer kan give et indtryk af, at produktet er bæredygtigt/naturligt/økologisk, når det faktisk ikke er - lad dig ikke narre! Alle kan bruge genbrugspapir til deres emballage.

  • Generelle beskrivelser,  som for eksempel klimavenlig og miljøvenlig uden yderligere bevis, kan det være tomme ord.

  • Se efter dokumentation for de miljøpåstande en virksomhed benytter sig af. Husk, at enkelte hensyn til miljøet (f.eks. emballager fremstillet af genbrugsmaterialer), ikke gør hele produktet bæredygtigt.

  • Vælg miljømærker fra pålidelige, uafhængige organisationer, der gør en reel forskel. Alle kan udvikle og bruge deres eget bæredygtighedsmærke på deres produkter. Det betyder ikke, at de er godkendte og faktuelle.

Vidste du…

✗ Virksomheder må ikke påstå, at deres produkter er bæredygtige, bare fordi deres virksomhed bærer miljømærker.

✗ Bæredygtige tryksager eller Bæredygtig tryksagsproduktion er ofte ikke andet end vildledende udsagn, der i de fleste tilfælde falder ind under grønvask-kategorien. 

✗ Det er ulovligt at fremkomme med miljømæssige påstande, som f.eks. at dine produkter er bæredygtige, uden at have den nødvendige dokumentation til at bevise dem.

Et eksempel på et troværdigt miljømærke: Svanemærket

Da vi hos Ecograf gruppen valgte at blive Svanemærket, vidste vi, at både vores trykkeri og vores produkter skulle leve op til skrappe krav, der bl.a omfatter:

  • Brug af bæredygtigt produceret papir.
  • Brug af 100 % miljømærket eller kontrolleret trykmateriale og forbud mod PVC i svanemærkede tryksager.
  • Grænser for energiforbrug.
  • Miljø- og sundhedsegenskaber ved kemikalier, som bruges i produktionen af tryksager samt på eksterne bogbinderier. 
  • Grænser for brug af kemikalier, som indeholder VOC.
  • Dokumentation for at trykfarver, toner, lim og lakker ikke skaber problemer i forbindelse med afsværtning og recirkulering af tryksager.

(Kilde: Ecolabel)

Betyder det, at vores tryksager er bæredygtige? NEJ. Ikke endnu. Også på trods af at vi har flere miljømærker.

Bidrager det til, at vi har en grønnere profil og mindre miljøbelastning end virksomheder, der ikke kvalificeres til Svanemærket? Helt sikkert.

Hvad kan du gøre?

Som miljøbevidste forbrugere, ønsker vi at træffe den rigtige beslutning. Vi gør vores bedste for at indhente information om de forskellige muligheder - og vi tror forståeligt nok på dét, vi læser. 

Hos Ecograf værdsætter vi gennemsigtighed i alt, hvad vi gør. På samme måde som vi kalder en spade for en spade, når vi rådgiver vores kunder, mener vi, at vores markedsføring skal være ærlig, entydig og i overensstemmelse med den danske markedsføringslov. Det er derfor, vi ikke bruger udtryk som bæredygtig tryksagsproduktion eller bæredygtige tryksager.

Vær kritisk, når du leder efter grønne produkter:

  • Vælg troværdige miljømærker, der omfatter hele produktets livscyklus.
    Men vær opmærksom: bare fordi det lyder som et højaktuelt mærke (eller et eksklusivt mærke, som kun ejes af nogle få) betyder det ikke, at det er relevant, eller bedre.

  • Stil spørgsmålstegn ved virksomhedernes miljøpåstande, hvis de ikke kan dokumenteres.

  • Husk at små skridt og enkelte hensyn til miljø ikke gør et produkt bæredygtigt i sin helhed.

envelopemagnifiercrosschevron-downplus-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram